Make your own free website on Tripod.com

 

Digitalne Kamere Periferija Back up drives
Scanners Plotters

Printeri - Stampaci

epson_printer.jpg (3752 bytes)
Matricni Stampaci

Ovaj tip stampaca vam je potreban ukoliko vam treba jaci otisak kao na primer SPP uplatnice na NCR papiru.  24 pina takodje daje dobru stampu za tekst. Za kucnu i poslovnu primenu.

inkjet.jpg (1978 bytes)
Ink-jet stampaci

Tip stampaca koji stampa putem nanosenja mastila na papir.  Neki modeli dostizu kvalitet stampe laserskih stampaca ali se najvise koriste za kolor stampu uzoraka.  Prilicno su jeftini i izdrzljivi.  Za kucnu upotrebu najprihvatljiviji.

Dodatna objasnjenja za ovakve stampce ovde kao i refill za njih.

laser_print.jpg (8293 bytes)
Laserski stampaci

Stampaci ovog tipa daju najbolje rezultate otiska.  Kolor stampaci ovog tipa su neprikosnoveni u poslovnim namenama.  Mana jeftinijih modela je sto im je toner kratkog veka i dosta skup. 

 

Scanner - Skeneri

scanner2.jpg (5596 bytes) Skener se koristi da bi snimili slike, casopise i crteze na kompjuter.  Jeftini modeli daju dobre rezultate za kucnu upotrebu i prilicno su dugotrajni.  Profesionalni se koriste u stamparskoj i dizajnerskoj industriji

Back up - Cuvanje vasih podataka

hdd_rack.jpg (5120 bytes) HDD Rack

Ovaj mali dodatak je idealan za backup vasih podataka na dodatnom hard disku.   Preporucujemo ga pogotovu za profesionalnu upotrebu. Autor ovog teksta ga koristi kao osnovni hard disk jer na kraju radnog vremena ga nosi sa sobom jer u slucaju kradje lopov vam nije odneo sve podatke koji su nekad nezamenjivi.

syquest_15gb.jpg (3359 bytes)
Cartridge i promenljivi disk

Floppy disk pripada ovom tipu Back up.  Na trzistu ponuda je razna i cena zavisi od brzine i velicine izmenljivog medija koji se koristi.  Preporuku vam pravimo za SyQuest drive koji daje najvise za svoju cenu.  Disk je 1,5GB a cena mu je nesto veca nego ZIP drive koji daje samo 135MB.  Po brzini je brzi nego ZIP drive.   Kod nas je popularan ZIP drive i to uzmite u obzir jer u slucaju da nekom morate nositi vas rad retko cete naci nekog ko ima SyQuest.

Plotter & Cutter  -   Ploteri i sekaci

plotter.jpg (9487 bytes) Ploteri su uredjaji koji mogu da iscrtavaju velike formate papira.  Najvise se koriste u izradi arhitektonskih projekata i reklamnih panoa.  Sa specijalnim dodatcima  mogu da vrse i secenje folija.  Nisu za kucnu upotrebu zbog visoke cene.

Digitalne kamere

kodak210.jpg (9494 bytes) Digitalne kamere vam omogucavaju da pravite slike bez filma.  Slike mozete cuvati u vasem kompjuteru na hard disku ili na floppy disku.  Postoje uredjaji koji ovakvu sliku mogu naneti na filmski papir ako su vam potrebne fotografije.  Najveca prednost digitalne kamere je sto mozete sliku pregledati pre i posle snimka i ako niste zadovoljni mozete je izbrisati i ponovo slikati.  Slike mozete slati putem interneta i faxa.   Moguce je izraditi i klasicne slike kod fotografa, i tako onda ovaj aparat vam stedi troskove filma i razvijanja. Cene su im od Euro 70 do cene profesionalnih fotoaparata. 

Ovde mozete pogledati fotografije koje su autenticne i snimljene za vreme demostracija u Beogradu sa SONY MAVICA MVC-FD88. 
Beograd 4 & 5 Oktobar 2000