Make your own free website on Tripod.com

KAKO KUPITI KOMPJUTER

Da bi kupili na pravi nacin potrebna vam je prava informacija i savet iskusnog prijatelja (koji ne zeli da zaradi na vama).

Budite pametan kupac.  Opisite u pismenoj formi koji posao kompjuter treba da obavlja.  Ako nakon isporuke kompjuter to ne obavlja, sa punim pravom mozete traziti od prodavca da vam vrati pare.

Uvek zahtevajte da vam se pokvareni delovi u toku garantnog perioda zamene i to stavite u pismenoj formi na racunu prodavca.

Najbolje je kupovati kod firmi gde mozete videti izlozene modele.  Kostaju do 10% vise nego kod ostalih ali barem se ne morate bojati da ce firma nestati nakon 6 meseci.

mb_small.jpg (1806 bytes)
Mother board - Ploca sa chipsetom


Najbolje je odluciti se za plocu koja ce vam omoguciti upgrade na bolji processor.  Trenutno je to ploca koja  moze primiti processore do 3 GHz.
Cache treba da bude minimum 512KB a pozeljno je 2MB ili vise.

p2helibanner.gif (5770 bytes) Processor

Ako ce se kompjuter koristiti u poslovne svrhe osim za umetnicki rad sa slikama za stampu, onda vam je dovoljan bilo koji Pentium od 266MHz. Za poslovnu primenu pripreme stampe ili zahtevniji programi kao nove 3D igre potrebna vam je i veca snaga procesora Pentium III ili IV recimo na 2GHz ili vise, pogotovu za animaciju. 

Ovde postoji i jedna "kvaka".  Da bi procesor radio kako treba mora imati dovoljno RAM memorije.

ram.jpg (1871 bytes)

RAM Memorija

Minimum je 64MB RAM, 128MB RAM je standard a idealno je 256MB ili vise.

Vas kompjuter ce brze raditi vecinu programa ako ima procesor 900MHz i 256MB RAM nego neki sa procesorom od 1.1GHz sa 64MB RAM-a.

 

AGP.jpg (3234 bytes)
AGP - Graficka Kartica

Ona vam je potrebna da bi videli sliku na monitoru.  Sto veca brzina u MHz za RAM-DAC i RAM memorije na samoj kartici je nacin da utvrdite njen kvalitet.  Standard je 32MB RAM sa 400mhz RAM-DAC.  Sa 128Mb ili vise osiguravate da vam kompjuter ne "razmislja" kod zahtevnih programa a i 3D igre ce lepse pokazivati sliku.

SB.jpg (3415 bytes)
SB - Zvucna Kartica

Ona vam je potrebna da bi vas kompjuter mogao da pretvori signale sa interneta i  CD-ROMa u zvuk za zvucnike.
hdd_small.jpg (2604 bytes)HDD - Hard Disk

On vam je potreban da bi na njemu cuvali vase "files" i programe.    Pocetne velicine novih diskova su velicine od 40 GB navise.  Najbolja verzija je da imate 2 hard diska, jedan za vasu upotrebu i jedan za sve ostale koji koriste vas kompjuter (deca, itd.)  

Ako za to nemate finansijske mogucnosti preporucujemo vam CDRW CD -pisace.  Mozete CD koristiti kao pokretni harddisk ali ste ograniceni na 700 Mb sto je sasvim dovoljno za normalnu upotrebu.

monitor_small.jpg (1536 bytes)MONITOR 

Potreban vam je da vidite sta radite na kompjuteru.  Kompjuter ne moze raditi na vasem normalnom televizoru.  Sto veci ekran sto kvalitetnija slika.  Trenutno standard je 17 inch-a dijagonala ali u sve vecoj upotrebi su 19.  

Bitno je da monitor radi sa minimum 72Hz vertikalnog osvezenja na rezoluciji 1024x768, jer cuvate vase oci.  Najbolje je da ga vidite sa slikom jer samo tako se moze odrediti koji je kvalitetniji.  Pridjite samom ekranu sto blize i pokusajte da mu vidite tacku.   Ako je jedva mozete videti, onda ispred sebe imate odlican monitor.

kuciste_small.jpg (1998 bytes)

Kuciste, Tastaura, Mis

Kada birate razmislite gde ce vam kompjuter stajati i da li imate nameru u buducnosti da kupite jos jedan.  Najbolje je uzeti ATX kucista, malo su veca nego Mini Tower ali zato imaju bolji transformator i vise prostora za razne hardwarske dodatke. 

Jeftine tastature obavljaju posao samo 12 meseci posle toga dolazi do kvara nekoliko dirki.  Predlazemo vam malo bolja jer su i besumna. 

fax_modem.jpg (3857 bytes) Modem

Modem je uredjaj koji se koristi za prikljucenje na Internet i za slanje Faxa. Uvek birajte onaj koji je najbrzi.  Trenutno je to 56,600.   Postoje i ISDN modemi za Internet ali oni zahtevaju posebnu telefonsku liniju ali su zato skoro dva puta brzi u skoro svim uslovima rada. 

Da li i na koji nacin mozete nadograditi svoj modem ili cime da se rukovodite pri kupovini novog pogledajte ovde (na Engleskom)

Prostor i Namestaj za kompjuter

pcNamestaj.jpg (12737 bytes)
kliknite za veci prikaz

Kompjuter deluje da moze da se stavi na standardni radni sto ali to je varka.  Kad stavite monitor, tastaturu i kuciste, shvatite da nemate mesta za bilo kakav papir ispred sebe.  Najbolji predlog je da stavite monitor u neki ugao.   Za kompjuterski sto idealno je da je dubine 85-100cm, a to mozete izvesti sa izvlacecom tastaurom.  

Velika mana gotovih kompju