Make your own free website on Tripod.com

News grupe i forumi

 

Svako od vas ima jedan program u Windows operativnom sistemu koji se zove Outlook Express i koji je namenjen za slanje i prijem e-mail.  Ovaj program vam takodje daje mogucnost ucestvovanja u raznim formumima ili news grupama.

1.  Sta su to forumi ili news grupe? 

Zamislite da ste dosli ispred jednog velikog kongresnog centra za vreme odrzavanja jedne svetske manifestacije.  Vi ste pecaros i zainteresovani ste da cujete za novine ili prosto da razmenite misljenje vezano za nacin koriscenja pecaroskog pribora.  Domacin ce vam reci da se u 2 sale ova tema moze cuti, jedna je gde mozete dobiti informacije o najnovijim dostignucima  a u drugoj mozete razmeniti misljenje sa ostalima koji vole ovu vrstu rekreacije.

Foruma i news grupa na internetu ima preko 1000, tako da za svakog ima ponesto.  Ukoliko se dogodi na vaseg foruma nema, dovoljno je da provideru predlozite i on ce tu grupu oformiti ukoliko mu se jave vise od desetoro zainteresovanih.

2.  Kako ucestvovati na forumima i news grupama?

News grupe su idealno mesto gde se mozete ukljuciti u neku od debata koja se vodi ili mozete sami poslati temu za koju smatrate da ce biti i ostalim ucesnicima interesantna.  Svi ucesnici odgovaraju ostalima na samom forumu.   Moze se dogoditi da vam ucesnik posalje direktnu poruku ali u tom slucaju dobicete je direktno na e-mail, tako da ostali ucesnici tu poruku nece videti.

3.  Instrukcije za instaliranje i koriscenje News grupa i foruma

Morate biti prikljuceni na internet prilikom instaliranja newsgrupa!

Pokrenite Outlook Express Kliknite na TOOLS Kliknite na ACCOUNTS Kliknite na NEWS Kliknite na ADD pa na NEWS

upisite vase ime pa onda kliknite na NEXT upisite vas e-mail pa onda kliknite na NEXT obicno se upisuje news tacka ime vaseg provajdera tacka yu odnosno na primer news.eunet.yu, ili pogledajte u uputstvima od providera. pa onda kliknite NEXT i na kraju FINISH.

Kliknite CLOSE.

na pitanje "Would you like to download the available newsgroups?" kliknite YES.

Kada se ucitaju sve newsgrupe, izaberite onu koja vam odgovara. Kliknite na SUBSCRIBE za svaku i tako do kraja. Kada zavrsite sa izborom, Kliknite OK.

Lista newsgrupa ce vam se pojaviti u glavnom prostoru i izgledace ovako kao slika dole.

 

Kliknite na sliku da bi videli kako treba da vam izgleda
prozor u Outlook Express kada ste instalirali newsgrupe.

news_gr.jpg (60292 bytes)

 

Kliknite na ime newsgrupe i pojavice se lista svih poslatih postova. Na njih mozete odgovarati sa REPLY ili vi samo mozete poslati novu temu sa NEW POST.

Kad kliknite na NEW POST, morate izabrati newsgrupu na koju zelite da posaljete vas post. Kliknite na NEWSGROUPS na novo otvorenom prozoru i izaberite obelezavanjem gde zelite poruka da se pojavi. Upisite naslov u rubriku SUBJECT a u velikom prozoru pisite poruku. Kada zavrsite kliknite SEND. Kod nekih internet providera, poruka ce se pojaviti odmah nakon REFRESH a kod nekih ce se pojaviti tek za 2-3 casa.

U svakom slucaju kod sledece posete, videcete vasu poruku i reakciju drugih na nju.

Pre par godina kao i danas, i tuce su se zakazivale na newsgrupama.

Pazite na recnik!

Mozete ucestvovati u newsgrupama i koriscenjem vaseg web browser-a (MS Internet Explorer, Netscape, itd). Mana ovog nacina je sto je sve skoro 5 puta sporije.

Pogledajte ovde:  za yu.forum.politika Da bi mogli da  posaljete (ucestvujete) u debati, morate se prvo registrovati.  Registracija je besplatna.